Algemeen

5 aandachtspunten voor in het businessplan 2021

By 15 september 2020 No Comments

De laatste maanden van 2020 zijn aangebroken. Het is de periode waarbij directieleden en afdelingsmanagers hun plannen voor het komende jaar gaan maken. Ongetwijfeld is dat een stuk uitdagender dan een jaar geleden. Er is immers in korte tijd veel veranderd in vrijwel elke business. Om je te helpen niets over het hoofd te zien bij het opstellen van het businessplan, hebben we alvast enkele mogelijke aandachtspunten benoemd.

Aandachtspunt 1: Aandacht voor het welzijn van medewerkers

Dat de onderlinge samenwerking compleet anders is geworden, dat is wel duidelijk. Maar weet je als ondernemer ook hoe het staat met het welzijn van jouw medewerkers? Onze tip is om aan de factor ‘mens’ in het businessplan in ieder extra geval aandacht aan te geven. Veel bedrijven hebben de transitie naar de Cloud inmiddels gemaakt, naar dat betekent niet automatisch dat er sterke teams ontstaan zijn die bekend zijn met alle functionaliteiten. Als er extra expertise of capaciteit nodig is om de onderlinge samenwerking te verbeteren, dan houden wij ons natuurlijk aanbevolen.

Aandachtspunt 2: Digitaal veilig werken

Juist bij het thuiswerken liggen hackers op de loer. We schreven er al eerder over in deze blog, om onze zorgen te uiten over het toenemende aantal cyberaanvallen. De tip die wij graag meegeven is dat iedere afdelings- of business manager in zijn of haar businessplan ook over digitale veiligheid moet hebben nagedacht. Wie de bestaande processen doorloopt kan er plotseling achter komen dat er, vanwege COVID-19, toch bedrijfskritische informatie op verkeerde plekken kan belanden. Ga ervanuit, nu alles ‘anders’ is, dat opnieuw naar de digitale vaardigheid en veiligheid gekeken moet worden.

Aandachtspunt 3: Meer tijd vrijmaken voor innovatie

Er zullen bedrijven zijn die zich realiseren dat het ‘anders’ moet. Bestaande businessmodellen zijn bijvoorbeeld onder druk komen te staan en daarom moet er meer nadruk komen te liggen op innovatie. De uitdaging daarbij blijft altijd de factor tijd. Toch is er een duidelijk antwoord op het creëren van extra tijd: Wat nu te veel tijd kost zal je slimmer en efficiënter moeten doen. Daarbij speelt het optimaliseren van werkprocessen een uitermate belangrijke rol. En daar kun je dan weer andere partijen hun tijd in laten steken…

Aandachtspunt 4: Een betere online samenwerking

Voorheen liep je even naar je collega om te sparen. Maar de werkplek op kantoor is nu veel vaker leeg. Daarom is er een toename de behoefte aan een goed samenwerkingsplatform, zoals Microsoft Teams. Het zorgt er onder andere voor dat je de juiste collega’s binnen je organisatie kunt vinden en inzicht hebt in hun bereikbaarheid en beschikbaarheid. Met één druk op de knop start je waar je ook bent een internetverbinding en is de samenwerking mogelijk.

Aandachtspunt 5: Onderzoek de kracht van externe partijen

Door het vele online samenwerken is het nog nooit zo duidelijk geweest hoe makkelijk het is om een externe persoon aan een projectteam toe te voegen. Iemand die voelt als jouw collega kan tegenwoordig voor een compleet ander bedrijf werken of ZZP’er zijn. Als je in het business plan een briljant idee benoemd, waar geen interne capaciteit voor aanwezig is, dan is dit idee toch uitvoerbaar door een externe partij in te huren. Omdat bijna alle ideeën tegenwoordig een ICT component hebben, helpen wij graag met expertise op dit vakgebied.

GOT IT? Gebruiker | Organisatie | Techniek

Altijd in die volgorde, ook bij het maken van businessplannen.