Algemeen

Megamigratie Ahold naar de public Cloud

By 12 december 2019 No Comments

Tegen sommige opdrachten zeg je gewoon geen ‘nee’. Toen Ahold ons vroeg of we ze konden helpen bij een megamigratie naar Office 365 gingen we daar natuurlijk op in. Cloud Architect André Kleinjan nam deze klus op zich en vertelt wat er allemaal achter de schermen is veranderd bij de grootste supermarktketen van Nederland.

De cijfers

De cijfers liegen er niet om. In totaal moest voor zo’n 400.000 man personeel de werkomgeving worden gemigreerd van onder andere G-suite naar een Office 365 werkomgeving. Een deel daarvan zat in het buitenland: België, Tsjechië, de VS en meer. André bekommerde zich vooral om het Nederlandse deel van 140.000 medewerkers. Een monsterklus!

Leerzame klus

André Kleinjan: “In eerste instantie zou PurpleCloud de architectuur opzetten. Het fundament als het ware, waarop de migratie plaats kon vinden. Een superleuke klus, zeker omdat het internationaal was. Ik vloog regelmatig van Brussel naar de VS en weer terug naar Nederland. Met een internationaal team moest alles worden afgestemd en gaat een migratie in de VS toch anders dan in Nederland. De partij die daar lokaal was ingehuurd was bijvoorbeeld een expert op juridisch gebied. Ongelooflijk belangrijk daar en heel interessant om van te leren.”

Bonuspunten scoren bij Albert Heijn

“Ik was ingehuurd voor de architectuur, dus totdat de eigenlijke migratie zou beginnen. Maar omdat de samenwerking zo succesvol verliep werd ik gevraagd om ook de handen uit de mouwen te steken tijdens de migratie. Omdat ik bij de start van het traject al onderdeel was van het team, was ik de spin in het web en vraagbaak voor het groeiende team. Dat bleek ook zeer wenselijk naarmate het project vorderde. Volgens mij hebben we toen als PurpleCloud veel credits opgebouwd en mochten we er één jaar aan vast plakken, nu bij het Azure Foundation Team van Ah”.

Applicaties migreren naar Azure

“Dat was in veel gevallen het echte ‘ambachtelijke’ werk”, vertelt André grappend. “Azure is een prachtig platform. Zeker wanneer je gebruik maakt van Cloud native diensten zoals SaaS of PaaS. Maar op het moment dat je oudere applicaties moet overzetten, omdat het datacenter gewoonweg leeg moet, dan wordt het complexer. Bij zo’n grote onderneming als Ahold ontkom je daar niet aan. Slimme oplossingen bedenken bovenop ‘legacy’ applicaties, zoals bijvoorbeeld het uitschakelen van capaciteit wanneer het niet gebruikt wordt, zijn dan nodig om kosten te besparen.”

Geen ‘muurtjes’ bij Purple Cloud

“Wij houden niet van zuiltjes en scheidingslijnen. Er is niet zoveel verschil meer tussen een solution Architect of een engineer, ieder moet in de code kunnen duiken. Zo ben je echt deel van het team en ben je bovendien als eerst op de hoogte als er iets aan de hand is. Het is een grote klus, maar zo helpen wij graag mee om ook Ahold klaar te stomen voor het ‘moderne’ werken van de 21e eeuw!”

Ben jij voor jouw bedrijf ook op zoek naar een expert in grote Office 365 en Azure migratieprojecten? Neem dan contact met ons op voor meer informatie!